Andreja Snejdar
Švestkový koláč s mandlemi ...
Pečeme sladké před více než 9 roky z www.kitchenette.cz
Ingredience
- 1/2 hrnku rostlinného oleje
- 1 hrnek mouky celozrnné či hladké
- 1 hrnek mandlové mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- špetka soli
- 1 vejce
- 1/2 hrnku kefíru nebo podmáslí
- kůra i šťáva z jednoho bio citrónu
- 1/2 – 3/4 hrnku agáve (záleží jak hodně sladké máte rádi, klidně ochutnejte těsto)
- (lžička mandlového extraktu)
- 1 lžička vanilkového extraktu nebo cukru
- 10 švestek, půlených a vypeckovaných
- 3 lžíce mandlových lupínků
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce třtinového cukru
Postup
1. Předehřejte troubu na 185°C/ horkovzdušnou na 165°C. Dortovou formu o průměru 28 cm vyložím pečícím papírem a boky vymažu sprejem nebo tradičně tukem a popřípadě vysypte moukou.
2. Připravte si mandlovou posypku smícháním lžíce cukru, lžíce másla a mandlových lupínků. Ve střední míse smíchejte mouku, mandlovou mouku, prášek do pečiva, sodu a sůl. Ve druhé střední míse smíchejte vejce, kefír, šťávu i kůru z citrónu, agáve, olej a oba extrakty. Nyní krátce smíchejte obě směsi a nalijte těsto do formy. Na vrch rozložte švestky řezem nahoru a na závěr povrch posypejte mandlovou posypkou.
3. Dejte péct do trouby na 45 minut nebo dokud povrch nebude krásně zlatý a špejle po zapíchnutí nevyjde z těsta suchá bez zbytků syrového těsta. Upečený koláč nechte vystydnout na mřížce a pak můžete vyjmout z formy.