Jan Vacha
Šťouchá cizrna
Svačinka před více než 9 roky z www.goodmoodspoon.com
Ingredience
- 1 hrníček cizrny
- 1 bílá cibule
- několik zelených oliv
- několik sušených rajčat
- 1 zralé avokádo
- půl hrníčku sezamu
- olivový olej
- hrst hladkolisté petrželky
- sůl, pepř, šťáva z 1 citronu
Postup
Den předem namočte cizrnu, poté slijte a uvařte. Po uvaření můžete propláchnout ledovou vodou a cizrnu pro lepší stravitelnost oloupat. V časové tísni a akutním hladu/chuti si vypomožte cizrnou z plechovky.
Sezam nasucho opražte na malé pánvičce, dokud nezavoní a nezezlátne. Hlídejte, velmi snadno se může připálit. Poté nasypte do malého mixéru, zakápněte olejem, přidejte špetku soli a vymixujte v hladkou pastu. Opět si můžete ušetřit čas i práci, pokud použijete již hotové koupené tahini.
Cibuli nakrájejte nadrobno, rajčata na proužky a avokádo na kostky. Všechny ingredience (i s hotovou sezamovou pastou a nezapomeňte na citron!) přemístěte do velké mísy a vidličkou (nebo šťouchadlem na brambory) důkladně zpracujte. Pokud nechcete vynakládat brachiální sílu, několik pulzů v mixéru poslouží stejně a rychleji, ale mám raději takovou poněkud nepravidelnou strukturu výsledku, která vznikne pouze při ručním zpracování.
Podávejte s horkými topinkami, potřenými rostlinným máslem. Milovníci kyselejších chutí si výsledek ještě zakápnou dalším citronem