Jaruna
Pizza marinara
Pizza před téměř 11 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 750 g čerstvých rajčat, oloupaných a pokrájených na čtvrtky, nebo 1 konzerva loupaných rajčat
- 3 lžíce panenského olivového oleje + trocha na pokapání pizzy
- sůl
- těsto podle základního receptu nebo 2 mražené či chlazené korpusy na pizzu
- 6 stroužků česneku, oloupaných a nakrájených na velmi tenké plátky
- hrst kaparů
- 400 g mozzarelly
- 12 filátek ančoviček
- 1 lžička čerstvého oregana nebo ½ lžičky sušeného
Postup
Příprava jídla
1. Rajčata dejte na pánev s rozpáleným olejem, dvě minuty poduste pod pokličkou a pak nechte za občasného míchání 6–7 minut bublat. Směs rozdělte na těsto, osolte, navrch rozhoďte plátky česneku, kapary, polovinu mozzarelly a ančoviček.
2. Čtvrt hodiny pečte, pak pizzu posypte zbytkem mozzarelly i ančoviček a pět minut dopékejte, aby se sýr roztekl. Pokapejte olejem, posypte oreganem a podávejte.
Těsto
30 g droždí rozmíchejte v troše vlažné vody, přidejte 1 lžičku cukru, asi 2 lžíce hladké mouky a zamíchejte. Po čtvrthodině přilijte 1 lžíci olivového oleje, přibližně 200 ml vlažné vody, ½ lžíce soli a postupně přisypávejte 500 g hladké mouky tak, abyste získali měkké, nelepkavé těsto. Deset minut ho hněťte a pak jej vložte do misky vymazané olivovým olejem. Zakryjte ji fólií a nechte těsto kynout (nejlépe přes noc v lednici) na dvojnásobný objem. Pak ho rozválejte – buď na dvě pizzy o průměru asi 30 cm, nebo na velikost pečicího plechu. Poklaďte surovinami a pečte asi dvacet minut při 200/180 °C.