Jaruna
Masový páj s brusinkami
Večeře před více než 9 roky z www.chutastyl.cz
Ingredience
- mouka
- tuk
- mléko
- žloutek
- mouka pšeničná hladká
- sádlo
- voda
- kypřící prášek do pečiva
- sůl
- mleté maso
- brusinky
- mrkev
- cibule
- smetana na vaření
- mandle
- brandy
- tymián
- citron
- sůl
- pepř
Postup
Z mouky, prášku do pečiva, sádla, soli a vody vypracujeme vláčné těsto, které zabalíme do fólie a uložíme v chladu.Kostičky mrkve spaříme ve vroucí osolené vodě a necháme odkapat. Mleté maso smícháme se solí, pepřem, brandy a citronovou kůrou a je-li směs příliš hustá, postupně do ní zapracujeme smetanu. Vmícháme mandle, brusinky, mrkev, nasekanou cibuli a tymián a směs uložíme na chvíli v chladu.
Polovinu těsta rozválíme na pomoučeném válu na plát silný asi 3 mm a vložíme ho do lehce vymazané kulaté formy. Rukou ho opatrně přimáčkneme k bokům, poklademe náplní a okraje těsta potřeme lehce vodou.
Náplň zakryjeme druhou polovinou rozváleného těsta, přimáčkneme ho k okrajům formy a přeshující těsto odřízneme. Povrch propícháme vidličkou, těsto potřeme žloutkem rozmíchaným s mlékem, zakryjeme papírem na pečení a pečeme asi 30 minut při 170°C. Ke konci papír odstraníme a páj dopečeme dozlatova. Podáváme ho teplý i studený.