Jitka Marková
Vdolečky s mákem
Judita před více než 9 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 5 středních brambor, uvařených ve slupce, oloupaných a nastrouhaných najemno
- špetka soli
- 1 vejce
- asi 500 g hladké mouky
- 2 hrnky mléka
- trocha sádla nebo oleje
- hrnek mletého máku
- 5 lžic krupicového cukru
- 2 lžíce rozpuštěného másla na polití
Postup
Příprava jídla
1. K bramborám přidejte sůl, vajíčko a mouku. Zpracujte na hladké těsto a vyválejte na placku silnou půl centimetru. Skleničkou pak vykrajujte kolečka a smažte je na mírně omaštěné pánvi. Hotové vdolečky ukládejte do misky. Nakonec do ní nalijte hrnek horkého mléka a protřepejte, aby zvláčněly.
2. Mák čtvrt hodiny povařte se zbývajícím mlékem, na závěr přidejte cukr. Ve směsi promíchejte vdolečky a zakapejte máslem. Anebo polovinu placiček namažte silnou vrstvou máku a přiklopte druhým vdolečkem.