Jaruna
Domácí kysané zelí s mrkví a jablky
Saláty před více než 9 roky z www.receptyonline.cz
Ingredience
- 5,5 kghlávkového zelí
- 250 gjablek zbavených jádřinců
- 130 gočištěné mrkve
- 100 gsoli
- 10 gkmínu
- 5 gkoprových semínek
- 6 ksbobkového listu
Postup
1. Zelí očistíme, opláchneme a ručně nebo pomocí kruhadla nakrouháme (bez košťálů)
2. Do nakrouhaného zelí přimícháme sůl, kmín a koprová semínka
3. Směs pak vložíme do kameninové nádoby nebo dřevěného sudu a dobře upěchujeme (například dřevěnou palicí)
4. Přebytečnou šťávu odléváme
5. V nádobě necháme místo, aby se šťáva během fermentace nevylévala
6. Nezapomeneme přidat, do jednotlivých vrstev zelí, nastrouhanou mrkev, čtvrtky jablek a bobkové listy
7. Povrch připraveného zelí přikryjeme vyvařeným kouskem plátna, na ně položíme vydrhnuté a propařené prkénko nebo talířek a zatížíme například kamenem
8. Necháme 2 dny v teple kolem 18 °C
9. Třetí den nádobu se zelím přemístíme do chladnější místnosti, aby okolní teplota měla kolem 8-10 °C, necháme kysat
10. Zpočátku můžeme zelí čistou dřevěnou palicí opakovaně stlačovat, podpoříme tak fermentaci a únik plynů, zelí však musí mít po celou dobu přípravy i přechovávání povrch zalitý šťávou, jinak plesniví a hnije!
11. Kvašení trvá cca 4 týdny
12. Hotové zelí uchováváme v chladnu a temnu.