Marti
Špenátový krém s tousty se sýrem & pancettou
Polévková smršť před téměř 11 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 400 g čerstvého špenátu (omyté listy) nebo mraženého
- 1 cibule, nakrájená najemno
- 4 stroužky česneku, nasekané
- 2 lžíce másla nebo olivového oleje
- 1 velká moučná brambora (varný typ C)
- 1,25 l zeleninového vývaru
- 100 g hladkolisté petrželky
- 150 ml smetany na šlehání
- sůl a mletý pepř
- 1 lžička nebo snítka oregana
- 4 plátky bagety rozpečené se 4 lžícemi nastrouhaného tvrdého sýra (ementál, gouda apod.) k podávání
- 4 opečené plátky pancetty k podávání
- hrst polníčku na ozdobu
Postup
Příprava jídla
1 V hrnci rozehřejte máslo nebo olej a zpěňte na něm najemno nakrájenou cibuli a nasekaný česnek. Přidejte oloupanou a na kostičky nakrájenou bramboru a ještě minutu míchejte. Přilijte vývar a vařte 10 minut. Vmíchejte polovinu špenátu a vařte asi 10 minut, dokud špenát nezavadne. Vlijte smetanu, dochuťte solí, pepřem a oreganem. Prohřejte a stáhněte z ohně.
2 Polévku rozmixujte se zbylými listy špenátu a petrželkou na jemný krém a případně dochuťte. Podávejte s rozpečenými plátky bagety se sýrem, opečenou pancettou a ozdobte polníčkem.
NĚCO NAVÍC
Po rozmixování můžete polévku zamrazit a uchovat až měsíc v mrazničce. Před ohříváním ji nechte povolit přes noc v lednici.