Jaruna
Italská cuketová polévka
Polívky před více než 9 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 60 ml panenského olivového oleje
- 1 lžíce nadrobno nasekaného česneku
- hrst bazalkových lístků, nasekaných
- mořská sůl a mletý bílý pepř
- 1 kg cuket (nejlépe středních), rozkrojených podélně na čtvrtky a pak na 1cm plátky
- 750 ml drůbežího nebo zeleninového vývaru
- 60 ml smetany na vaření
- hrst hladkolisté petrželky, nasekané
- 50 g strouhaného parmazánu + další k podávání
- křupavý světlý chleba
- čerstvě mletý barevný pepř
Postup
1 Na středním plameni rozehřejte v pánvi olivový olej. Opékejte na něm česnek, bazalku a osolenou cuketu pomalu 10 minut, až cukety lehce zezlátnou a změknou. Opepřete bílým pepřem, zalijte vývarem a vařte 8 minut. Potom sejměte z ohně a tři čtvrtiny polévky rozmixujte dohladka.
2 Rozmixovanou směs vraťte zpátky do hrnce a vmíchejte smetanu, petrželku a parmazán. Osolte podle chuti. Při podávání rozdělte polévku do misek či talířů a ozdobte čerstvě mletým pepřem a posypte parmazánem. Zvlášť podávejte opečený chléb.