Jan Vacha
Jablkovo-vanilkové koláčky
Zákusek před téměř 10 roky
Ingredience
- 250 gr hladké mouky
- 1 čajová lžička soli
- 250 gr vychlazeného másla
- 150 ml ledové vody
- Náplň:
- 2 velká jablka
- 2 polévkové lžíce vanilkového cukru
- 2 polévkové lžíce meruňkového jamu
Postup
Do mísy s moukou přisypte sůl a promíchejte. Přidejte máslo nakrájené na kostky a 100 ml vody. Máslo můžete lehce rozšťouchat vidličkou a udělat z ingrediencí těsto. Pokud bude potřeba, tak přidejte trošku více vody. Těsto by mělo být tuhé a kousky másla by měly být na povrchu stále vidět. Pak ho zabalte do fólie a dejte alespoň na 20 minut do lednice.
Po vychlazení rozválejte těsto jako obdelník cca 20x50 cm. Těsto by mělo mít díky máslu mramorový efekt. Obdelník přeložte na třetiny přes sebe. Vznikne tak menší obdelník o třech vrstvách. Lehce posypte povrch moukou a těsto srolujte, zabalte do fólie a dejte znovu alespoň na 30 minut do lednice.
Mezitím oloupejte jablka, nakrájejte na tenké plátky a rozpalte troubu na 220°C.
Těsto z lednice rozválejte do čtverce 35x35 cm a vykrájejte cca 9 koleček. Ty položte na pečící papír, poklaďte jablky a posypte vanilkovým cukrem. Pečte cca 30 minut.
Na malém ohni rozehřejte meruňkový jam s polévkovou lžící vody. Až bude tekutý můžete směs přecedit a odstranit kousky meruněk.
Po upečení vyndejte koláčky z trouby, ještě teplé je potřete rozehřátou meruňkovou směsí a nechte vychladnout.
www.delibety.com před téměř 10 roky
Honzi, to to je tvoja sladká prvotina? :)
Jan Vacha před téměř 10 roky
ano ano
Jan Vacha před téměř 10 roky
jednoduche a rychle
www.delibety.com před téměř 10 roky
ty si úžasný, klaniam sa:) šťastná to žena, čo si ťa omotá:):):)