Sevillana
SALÁT Z TARHONI
ENSALADAS před téměř 10 roky z www.vypecky.com
Ingredience
- Na začátek pár slov o tarhoni - je to druh těstovinové rýže, používá se hlavně ve slovenské a maďarské kuchyni.
- 200g špaldové těstoviny tarhoňa (koupila jsem ji v bio obchodě) - úplně obyčejná v obchodě LIDL
- domácí pesto
- malá cibule - nemusí být
- čerstvý fenykl - půlka bulvy
- 1/4 salátové okurky nakrájené na proužky
- sušená rajčata v oleji - hrstka
- limetka
- NA PESTO:
- hrst piniových oříšků - občas používám i mandle
- 1 stroužek česneku
- hrst bazalky
- trochu nastrouhaného parmazánu
- 1dcl olivového oleje
- sůl
- Pravé pesto se dělá v hmoždíři, ale já to mám vždycky po celé kuchyni. Na mixér nedám dopustit, pesto se krásně rozmixuje.
- Nejprve jsem rozmixovala ořechy a pak jsem postupně přidávala všechny ingredience. Vše jsem rozmixovala na hladkou pastu.
- hrstka nasekané petržele
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl
Postup
Nejprve jsem si tarhoňu opražila na olivovém oleji, pak jsem přidala cibulku a opět jsem vše osmahla dozlatova. Po orestování jsem vše zalila vodou 1:3 (těstovina : voda) a nechala jsem projít těstovinu varem asi 3 minuty. Odstranila jsem ji z plamene a nechala jsem ji přiklopenou dojít. Po vychladnutí jsem přidala hotové pesto (recept viz níže) a tarhoňu jsem v něm promíchala. Nepřidávala jsem celé pesto, zbytek pesta můžete nechat v lednici a použít třeba do špaget. Pak jsem přidala nakrájený fenykl na jemné plátky a neoloupanou okurku na nudličky. Přidala jsem nakrájená sušená rajčata, petržel a vše jsem hojně zakápla limetkou. Na ozdobení jsem použila výhonky z fenyklu.