Jaruna
Vaškův guláš z trouby
Velkej oběd před téměř 10 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 3–4 lžíce sádla
- 1 kg cibule, nakrájené nahrubo + 1 cibule na ozdobení
- 1/2 lžičky drceného kmínu
- 1kg hovězí kližky, nakrájené na kostky o hraně 2,5cm
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 2 lžíce mleté sladké papriky
- špetka drcených chilli papriček
- 3 bobkové listy
- 2 lžíce rajského protlaku
- asi 1,5 l hovězího vývaru
- chlebová strouhanka na zahuštění
Postup
1 V pekáči nebo v hrnci vhodném do trouby rozpalte sádlo a na středním plameni na něm za občasného míchání opékejte cibuli spolu s drceným kmínem asi 10 minut dočervena. Pak vypněte a nechte asi 10 minut dojít.
2 Troubu předehřejte na 180 °C. Cibulový základ opět zahřejte, vložte na něj maso a důkladně ho opečte ze všech stran dohněda. Maso během restování pustí vodu, proto ho opékejte tak dlouho, dokud se všechna neodpaří. Osolte, opepřete, poprašte paprikou, chilli a zamíchejte. Přidejte protlak, bobkový list a míchejte ještě minutu.
3 Pak maso podlijte vývarem, pořádně rozmíchejte, přiklopte a vložte do trouby. Pečte asi hodinu a půl. Ke konci, jakmile je maso měkké, odklopte, a pokud je omáčka řídká, zahustěte ji chlebovou strouhankou a vraťte ještě na 10 minut do trouby. Guláš nechte před podáváním aspoň 15 minut stát. Můžete ho podávat ozdobený cibulí.