Jaruna
Švestková povidla
Maškrty před téměř 10 roky z www.thinkfood.cz
Ingredience
- 3 kg švestek
- 250 g krupicového cukru
- 1 svitek skořice
- 1 lžička mletého hřebíčku
- 1 vanilkový lusk
- kůra z 1 citrónu
- panák rumu
- 1 dcl kvasného octa
- špetka soli
Postup
Předehřejte vaši troubu na 170 stupňů. Švestky omyjte, vypeckujte a naložte je do velkého ohnivzdorného hrnce nebo pekáče s víkem. Nebojte se kotel pořádně napěchovat, plody pečením padnou ke dnu. Švestky zasypte cukrem, kořením, špetkou soli a nastrouhanou citrónovou kůrou. Vanilkový lusk nařízněte a vyškrabte z něj vanilkovou dřeň. Jak dřeň, tak i lusk přidejte k ovoci. Na závěr vše zalijte deckou kvasného octa a jedním panákem rumu, pro větší štěstí přidejte jednoho navrch… Pekáč šoupněte do trouby a dejte si pětihodinovou pauzičku. Švestek není třeba si všímat, ale máte-li tu potřebu, zhruba v polovině pečící doby je můžete promíchat a nechat se opít tou krásnou vůní, která se vyline z pekáče.
Z hotových povidel vyjměte vanilkový lusk a svitek skořice. Vařící povidla nandejte do dobře vysterilizovaných a suchých skleniček. Před uzavřením je ještě můžete zakápnout rumem. Víčka dobře utáhněte a skleničky na pár minut obraťte dnem vzhůru, pak je vraťte zpět.
A co se zbytkem povidel, který už se do žádné skleničky nevešel? Můžete upéct buchty nebo koláč, ale já radím: hoďte si nohy nahoru, přendejte si povidla do hrnečku a lžičkou se do nich pusťte. Zažijete opravdu krásné chvíle…