Jaruna
Houbová omáčka
Omáčky před téměř 10 roky z www.thinkfood.cz
Ingredience
- 4 lžíce másla
- 1 větší cibule
- 250 g čerstvých hřibů
- 500 g hovězí loupané plece
- 250 ml smetany ke šlehání
- sůl
- lžička drceného kmínu
- čerstvě mletý pepř
Postup
Hovězí plec opláchněte studenou vodou. Tuhou blánu, kterou je plec obalená, neodstraňujte. Krásně při varu udrží maso pohromadě. Maso dejte do hrnce a zalijte ho studenou vodou tak, aby bylo celé ponořené. Vodu trochu osolte a přiveďte ji k varu. Hovězí táhněte přibližně 1,5 hodiny, nepíchejte do něj vidličkou, nechte ho prostě plavat.
Cibuli oloupejte a nakrájejte ji nadrobno. Hříbky, ideálně různé druhy mladých, tvrdých hřibů, pokrájejte na plátky. Na plotně rozpalte střední rendlík se dvěma lžícemi másla, přidejte cibuli a nechte ji zesklovatět. Pak přidejte houby a zprudka je osmahněte. Vsypte lžičku drceného kmínu, špetku soli, pepř a houby restujte asi 10 minut. Pak přilijte smetanu, stáhněte plamen, přiklopte hrnec a nechte omáčku probublávat a nezapomeňte ochutnat, zda nepotřebuje dosolit či dopepřit. Zde také mohou nastat následující okolnosti. Omáčka je moc hustá a v hrnci trochu zkomírá. V tom případě do ní přidejte doušek vývaru z masa a přiveďte ji tak znovu k životu. Omáčka je moc řídká. V tom případě připravte jíšku a zahustěte ji (poměr másla a hladké mouky 1:1, nápověda v receptu na bramboračku). Omáčka je ok, v tom případě nakrájejte maso na plátky, přelijte ho houbovkou a servírujte s rýží a pýchou.