Jaruna
Biftek s pepřovou omáčkou
Hovězí před téměř 10 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 2x 200–250 g hovězího masa na steak (svíčková, roštěná z mladého býka)
- 1 lžíce panenského olivového oleje
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 3 lžíce nakládaného zeleného pepře
- 3 lžíce bílého vína
- 2 lžíce koňaku
- 2–3 lžíce ušlehané smetany
- 3 lžíce telecího demi-glace (recept na domácí)
- 2 lžíce másla, studeného
- domácí hranolky k podávání (viz Něco navíc)
Postup
1 Troubu předehřejte na 180 °C. Na rozpálené těžké pánvi opékejte nasucho steaky 3 minuty po každé straně. Pak je dejte na plech péct 6 minut. Vyjměte a nechte 10 minut odpočinout. Po 5 minutách je pokapejte olivovým olejem, osolte a opepřete.
2 Krátce povařte okapaný pepř v bílém víně. Slijte a pepř i víno uchovejte zvlášť. Do pánve, ve které jste opekli maso, přilijte víno z vaření pepře, a zahřejte, aby se rozpustily připečeniny z masa (pozor, nesmějí být spálené!). Víno nechte téměř odvařit a na pánev přilijte koňak, opět nechte odvařit, přidejte nakládaný pepř a telecí demi-glace, přiveďte k varu a vypněte. V omáčce rozšlehejte kousky studeného másla, osolte a zjemněte ušlehanou smetanou
NĚCO NAVÍC
Na domácí hranolky oloupejte 400 g brambor (dobré jsou s červenou slupkou) a nakrájejte je na 1cm plátky a ty pak na 1 cm silné hranolky. Troubu předehřejte na maximum (230 °C). Hranolky vhoďte do vroucí osolené a povařte 3 minuty. Slijte a rozložte je na plechu v jedné vrstvě. Pokapejte arašídovým olejem a promíchejte, aby byl každý hranolek obalený. Řádně osolte a pečte 15–20 minut dozlatova, jednou či dvakrát během pečení obraťte.