Andreja Snejdar
Pečený hovězí roštěnec se sladkými cibulkami a pečeným česnekem
Hovězí před asi 10 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 2 kg hovězí pečeně
- 4 velké červené cibule
- 4 lžíce olivového oleje + trochu na česnek
- 1 lžíci tmavého třtinového cukru
- 1 lžíci octa balsamico
- 2 velké hlavičky česneku
- sůl a pepř
- 1 lžíci hladké mouky
- 600 ml kvalitního hovězího vývaru
- 2 lžíce octa balsamico
- sůl a pepř na dochucení
Postup
Příprava jídla
1. Předehřejte troubu na 180, horkovzdušnou na 160 °C, a vložte do ní dvě mřížky – jednu na pekáč s masem a druhou na zeleninu. Hovězí po libosti osolte a opepřete, vložte do pekáče a pečte dvacet minut na každých 450 g váhy (respektive pětadvacet na středně propečené a třicet minut na dobře propečené maso). Podlévejte trochou vody, aby mohla vzniknout lahodná šťáva.
2. Mezitím oloupejte cibule (neodřezávejte kořínky), nakrájejte je na čtvrtky a vložte do pekáčku. Smíchejte olej, cukr a balzamikový ocet a směsí obalte cibulky. Odřízněte vršky hlaviček česneku, aby byly vidět stroužky. Zakapejte trochou olivového oleje a přidejte k cibulkám.
3. Tři čtvrtě hodiny před koncem pečení masa vložte pekáč s cibulkami a česnekem na spodní mřížku trouby a za občasného obracení pečte. Cibulky by měly změknout a zkaramelizovat a česnek by měl jít vytlačit palcem a ukazovákem.
4. Teď maso vyjměte z trouby, překryjte fólií (potravinářskou fólií nebo alobalem) a dejte ho odpočinout někam do tepla.
5. Mezitím připravte omáčku. V pekáči nechte jen asi lžíci tuku, vložte ho přímo nad plamen, přidejte mouku a půl minuty smažte. Postupně přimíchávejte vývar a odškrabávejte usazeniny ze dna pekáče. Až vznikne hladká omáčka, míchejte, dokud trochu nezhoustne, a potom přidejte ocet a pomalu vařte asi pět minut. Před podáváním omáčku osolte, opepřete a přidejte všechnu šťávu, kterou jste mezitím získali z odpočívajícího masa. Pokud máte rádi velmi jemné omáčky, můžete ji propasírovat přes síto. Hotovou pečeni podávejte se sladkými cibulkami a vyloupaným změklým česnekem.