Nina Chupita
RAW DREAMCAKE
Raw před asi 10 roky z www.goodmoodspoon.com
Ingredience
- Potřebujeme na korpus:
- hrnek mandlí
- půl hrnku vypeckovaných datlí
- špetka soli
- Potřebujeme na náplň:
- dva hrnky kešu ořechů
- šťáva ze 2 citronů
- půl hrnku kokosového oleje
- půl hrnku agáve sirupu
- lžička vanilkového prášku
- hrnek malin + libovolný počet malin/jiného ovoce na ozdobu
Postup
Kešu i mandle namočte den předem do vody (ne dohromady;). V den D mandle slijte a oloupejte z nich slupky (není nutno, ale aspoň bude veselo) a důkladně je rozmixujte spolu s datlemi. Výsledek pak označujeme odborným termínem "hmota". Ovšem hmota velmi chutná, proto ji raději neochutnávejte, nebo budete namáčet další mandle. My si celý proces usnadňujeme tím, že mandle zpracováváme v přístroji na ořechové máslo, takže korpus je díky tomu velmi jemný a v dortu pak skutečně připomíná křehké těsto z lineckých koláčků. Pokud nemáte, nezoufejte, mixér stačí. Někomu navíc zrnitější struktura může více vyhovovat. "Hmotu" důkladně a rovnoměrně vetlačte do formy. Ideálně použijte dortovou, která má odepírací postranní prstenec na klips a na spodní část tak připněte pečící papír. Na strany pak lehce mázněte trochu kokosového oleje. Jednoduše, je to tohle. Výkonným mixérem pak zpracujte všechny ingredience na náplň (kromě malin!) dohromady. Důležité je, aby kokosový olej byl tekutý (pokud ho skladujete na chladnějším místě a ztuhnul, jednoduše ho rozehřejte na sluníčku, v teplé místnosti nebo na nejnižší stupeň v kastrůlku na plotně. Mixujte, mixujte. Pokud vlastníte, opět si můžete celou situaci usnadnit lisem na ořechové máslo a kešu si předpřipravit v něm. Výsledkem by měla být krásně hladká, krémová náplň. Polovinu odlijte (spíše "odkypejte") do formy na korpus a do druhé přidejte rozmixovat maliny. Pokud používáte mražené, nechte je předem dokonale rozmrazit a část pušťené vody slijte (mohla by náplň příliš naředit). Uhlaďte a šoupněte do mrazáku. My jsme mrazili celou noc a poté nechávali půl dne "sednout" v lednici, kde dort odpočíval až do odpolední chvíle podávání. Myslím, že to je o něco lepší způsob, než v původním receptu (celou dobu v mrazáku a půl hodiny před podáváním nechat při pokojové teplotě). Každopádně podávejte dobře vychlazený, tak je nejlepší.