Sevillana
JARNÍ BRAMBOROVÝ SALÁT S DOMÁCÍM DRESINGEM
ENSALADAS před asi 10 roky z www.goodmoodspoon.com
Ingredience
- Potřebujeme na salát:
- 750g pevných salátových brambor
- 1 svazek ředkviček
- 4 stonky řapíkatého celeru
- 4 menší jarní cibulky
- hrst mátových lístků
- hrst řeřichy
- sůl, pepř
- Potřebujeme na dresing:
- hrnek kešu oříšků
- 100 ml rýžové (nebo ovesné) smetany
- 1 lžíce jablečného octa
- 1 lžíce hroznového oleje
- 1 lžíce francouzské hořčice
- šťáva z jednoho citronu
- 1 stroužek česneku
- černá sůl Kala Namak
- bílý pepř
Postup
Postup:
Kešu oříšky předem namočte do vody alespoň na 2 hodiny.
Brambory uvařte v osolené vodě ve slupce, slijte, nechte zchladnout a nakrájejte na větší kostky. Ředkvičky i jarní cibulku nakrájejte na kolečka a řapíkatý celer najemno (ideálně použijte drobnější stonky s lístky). Vše promíchejte spolu s drobně nasekanými bylinkami, dochuťte solí a pepřem.
Kešu oříšky slijte a spolu s rýžovou smetanou, citronovou šťávou, octem, olejem, hořčicí i česnekem je rozmixujte zcela dohladka, na hustý nadýchaný dresing. Celé mixování může trvat až 5 minut. Podle chuti dosolte (černou sůl Kala Namak velmi doporučuji pro její výrazné vaječné aroma) a opepřete, zlehka promíchejte se salátem a nechte alespoň hodinu dobře vychladit.
Salát je skvělý samotný, ještě ve finále zakápnutý citronem, nebo jako příloha k opečeným plátkům tempehu.