Jaruna
Fenyklovorajčatový salát s grilovanou rybou
Saláty před asi 10 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- asi 6 lžic panenského olivového oleje
- 2 citrony
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř
- 400 g filetů z bělomasé ryby (například treska nebo halibut)
- 1 hrst čerstvého oregana, nasekané lístky
- 8 zralých oválných rajčat nebo 800 g směsi jiných pěkných rajčat
- 2 bulvy fenyklu (zelené lístky natě uchované, dřevnatý střed odkrojený), nakrájené na tenké plátky
- 2 lžíce balzamikového octa
- 1 čerstvá červená chilli paprička, zbavená semen a nakrájená na plátky
Postup
1 Ze 3–4 lžic olivového oleje, trochy citronové šťávy, soli a pepře ušlehejte zálivku. Pokapejte jí rybu a posypte oreganem. Položte maso na rozpálený gril nebo grilovací pánev – 2 cm silné filety opékejte 2–3 minuty. Pak přendejte na nahřátý talíř.
2 Na salát pokrájejte rajčata na tenké plátky, osolte a opepřete. Rozložte na talíře. Fenykl v misce pokapejte olivovým olejem a citronovou šťávou, osolte, opepřete a promíchejte. Rozdělte na rajčata.
3 Navrch položte ryby, klidně trochu oddělené kousky rybího masa. Pokapejte balzamikovým octem, posypte chilli papričkou a odloženými zelenými lístky natě fenyklu.