Jaruna
Gianfrancova boloňská omáčka s tagliatelle
Pasta před asi 10 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 2–3 lžíce panenského olivového oleje
- 50 g slaniny (pancetty)
- 100 g mletého hovězího masa
- 100 g mletého vepřového masa (především uzenin, např. odřezky parmské šunky či mortadelly)
- 2 cibule, nakrájené nadrobno
- 2 mrkve, nakrájené na kostičky
- 1 řapík celeru
- 300 ml červeného vína
- 600 g drcených rajčat San Marzano
- 1 bobkový list
- snítka čerstvého rozmarýnu a šalvěje
- špetka muškátového oříšku
- sůl
- špetka krupicového cukru
- těstoviny a parmazán k podávání
Postup
1 Na několika lžících olivového oleje společně osmahněte slaninu, všechno mleté maso, cibuli, mrkev a celer dozlatova. Podlijte vínem a nechte ho vyvařit.
2 Směs zalijte drcenými rajčaty, osolte, ochuťte cukrem, bylinkami, bobkovým listem, strouhaným muškátovým oříškem a nechte společně dusit zhruba 3 hodiny. Podávejte s čerstvými vaječnými těstovinami, posypané strouhaným parmazánem.