Kate Pergnerová
Kari karbanátky
Placky, burgery, (falafel) kuličky VEGAN před asi 10 roky z www.spektrumzdravi.cz
Ingredience
- 330 g červené čočky
- 1 - 2 řapíkaté celery
- 1 větší mrkev
- 1 stroužek česneku
- 50 g strouhanky
- petrželová nať
- 1 lžíce kari
- sůl
- pepř
- trochu citrónové kůry
- olivový olej
Postup
Červenou čočku dáme uvařit na cca 10 minut do vody dokud nezměkne, poté přebytečnou vodu slijeme. Řapíkatý celer nakrájíme na malé kostky a mrkev nastrouháme na hrubém struhadle. Česnek prolisujeme a spolu se zeleninou rychle orestujeme na pánvičce s trochou olivového oleje. Čočku rozdělíme na poloviny, první rozmixujeme (můžeme prolisovat přes síto) na kaši, následně ji smícháme s druhou polovinou čočky a s orestovanou zeleninou. Přidáme kari, nadrobno nasekanou petrželovou nať a citrónovou kůru. Vše opepříme a osolíme.
Do vzniklého těsta postupně vmícháváme strouhanku, dokud není tuhé a tvarovatelné. Z těsta vytvarujeme kari karbanátky, které obalíme ve strouhance a smažíme na olivovém oleji z každé strany, dokud nejsou dozlatova opečené. Kari karbenátky můžeme podávat například s bramborami, nebo s pečivem.