Kate Pergnerová
Bramborový salát s chřestem
Saláty VEGAN před asi 10 roky z www.kitchenette.cz
Ingredience
- na dresink:
- 4 lžíce vinného octa
- 4 lžíce hrubozrnné hořčice
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce třtinového cukru nebo agáve sirupu
- na salát:
- 900 g malých mladých brambor, s červenou slupkou jsou také fajn
- 1 svazek zeleného chřestu
- 220 g červených fazolí z konzervy (kupuji alnatura)
- 1 malý pórek
- 1 velká červená cibule
- 5 řapíků celeru
- 1 lžíce olivového oleje
- hrst nasekaného čerstvého kopru
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř na dochucení
Postup
Ve středním hrnci přiveďte osolenou vodu k varu, přidejte brambory i se slupkou a vařte krátce, aby zůstaly stále pevné a nerozpadaly se. Asi tak minutu předtím, než jsou hotové, přidejte do vroucí vody i chřest (odkrojte oschlé konec stonku ). Sceďte a nechte stranou vychladnout. Mezitím si připravte dresink, smíchejte všechny ingredience. Někdy udělám větší množství do zavařovací sklenice a odložím si ho do lednice. Na pánvi s lžící oleje si opravdu krátce orestujte pórek a cibuli na kolečka, aby ztratili ostrou chuť (můžete použít do salátu i čerstvé). Do velké salátové mísy dejte fazolky (můžete přilít i část nálevu z konzervy), řapíkatý celer nakrájený na tenké plátky, cibulku s pórkem, kopr, chřest pokrájený na (cca 1,5-2 cm), brambory na větší kostky (cca 1,5-2 cm), dresink, lehce dosolte a opepřete pokud je třeba, promíchejte a vychlazený můžete servírovat.