Kate Pergnerová
Miso polévka se soba nudlemi a pečeným tofu
Polévky VEGAN před asi 10 roky z veganotic.blogspot.cz
Ingredience
- Miso vývar:
- cca 5 cm čerstvého zázvoru (doporučuji bio, má mnohem výraznější a lepší chuť)
- 5 kousků řasy Kombu o velikosti cca 10 cm2
- 7 středních či větších sušených hub šitake
- 1/2 hrnku bílé miso pasty (koupila jsem v bioobchodě v Bělehradské)
- 2 lžíce dobré sojové omáčky
- šťáva z jedné limetky či citronu
- Polévka:
- cca 500 gr pevného tofu (např. Alfabio či Sunfood) - vhodné je nechat ho před přípravou nejméně půl hodiny lisovat
- 300 gr čerstvých šitake houbiček
- 3 lžíce sezamového oleje
- 4 lžíce dobré sojové omáčky
- Srirarcha (pálivá omáčka, viz obrázek)
- 500 - 600 gr Soba nudlí (tradiční asijské pohankové nudle)
- 100 gr baby špenátu (hodilo by se nějaké tradičněji asijské lupení, ale nemohla jsem žádné sehnat ;)
- 5 jarních cibulek
- naklíčené mungo
- bílý a černý opražený seznam (či Gomasio)
Postup
Vývar: Do většího hrnce dejte zázvor nakrájený na tenké plátky, řasu kombu a sušené šitake. Zalijte 2 litry vařící vody a přikryjte pokličkou. Nechte asi půl hodiny louhovat (mezi tím si připravte věci na zbytek polévky). Po půl hodině vývar přeceďte. Odměřte si miso pastu, přidejte do ní trochu horkého vývaru a dobře rozmíchejte. Poté vlijte zpět k vývaru, ochutnejte a přidávejte limetkovou šťávu a tamari, dokud nedosáhnete požadované chuti.
Polévka: Troubu předehřejte na 200°C a dva plechy vyložte pečícím papírem. Vylisované tofu nakrájejte na menší kostičky (viz obrázek), dejte do mísy a zalijte 1 - 2 lžícemi sezamového oleje a 2 lžícemi sojovky. Přidejte Srirarchu dle chuti (já dávám cca 2 lžičky). Promíchejte, tofu přendejte na plech a pečte asi 15 minut. Během pečení několikrát promíchejte, aby se tofu opékalo ze všech stran. Takto připravené tofu, ideálně ještě obalené v sezamu, je delikátná chuťovka samo o sobě, tak pozor, ať ho všechno nesníte ještě před přidáním do polévky!
Šitake zbavte nožiček a klobouky nakrájejte na tenčí proužky. Dejte do misky a promíchejte s 1 lžící sezamového oleje a 2 lžícemi tamari. Pečte asi 12 minut.
Ve větším hrnci přiveďte k varu slanou vodu a Soba nudle uvařte dle návodu (obvykle se vaří od 2 do 5 minut, poté je nutné je zcedit a propláchnout studenou vodu). Rozdělte do 4 misek.
Opražte sezamová semínka, jarní cibulky nakrájejte na tenká kolečka. Špenát není nutné nijak upravovat, v horkém vývaru lehce změkne sám.
Pokud vám vývar mezi tím trochu vychladl, opět ho zahřejte (ale nevařte). Když je horký, přelijte jím nudle a dle chuti strávníků přidejte všechny ostatní ingredience. Ihned podávejte.