Kate Pergnerová
Pirohy se zelím a houbami
Slané koláče, muffiny VEGAN před asi 10 roky z blueveganpig.blogspot.cz
Ingredience
- kysané zelí (podle potřeby ja měla 500g)
- hrst sušených hub
- cibule
- sůl
- pepř
- olej
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 hrnek teplé vody
Postup
1. Namočíme si houby, nejlépe několik hodin předem, uvaříme a vývar si necháme na podliti.
2. Cibulku, zelí a houby nasekáme na malé kousky. Cibuli zesklovatíme a poté přidáme zelí, chvíli smažíme, přisypeme houby a zalijeme vývarem z nich. Dusíme do měkka asi půl hodiny popřípadě podléváme zbylým vývarem.
3. Mouku a vodu smícháme a vypracujeme pružné těsto, které rozválíme na tenkou placku a vykrajujeme kolečka. Naplníme je asi lžící směsi a dáváme pozor, aby náplň nebyla ve spárách, mohli by se nám při vaření rozlepit.
4. Vytvarované pirožky vaříme ve vařící vodě několik minut, je potřeba zkusit, kdy jsou hotové. Mohou se také zamrazit a poté se ohřívají smažením na pánvi, což není moc zdravé, ale chutné jo ;).
Podávají se samotné, se smaženou cibulkou a nebo nějakou omáčkou. Já rozmixovala zbytek hub se sójovou smetanou, přidala kmín, osolila, opepřila a prohřála.