Jaruna
Bramborová paštika s brusinkami
Předkrmy před asi 10 roky z www.chutastyl.cz
Ingredience
- brambory
- játra
- slanina anglická
- smetana
- bílek
- olej olivový
- pepř mletý
- citronová kůra
- sůl
- brusinky
- víno červené
- med
Postup
Játra očistíme, vložíme do strojku na maso nebo do mixéru, přidáme pepř, citronovou kůru, smetanu a bílek (všechny suroviny musí být předem dostatečně vychlazené), osolíme a umeleme (nebo rozmixujeme) na hladkou hmotu (nebo rozmixujeme v mixéru). Přidáme brambory a vyšleháme dohladka.
Čtyři vhodné formičky (silnostěnné skleněné misky nebo i malé porcelánové šálky) tence vytřeme olejem a každou vyložíme plátkem slaniny. Naplníme je připravenou hmotou, postavíme do pekáčku s vodou tak, aby dosahovala asi do dvou třetin výšky formiček, vše vložíme do trouby vyhřáté na 150 °C a pečeme asi 20 minut.
Mezitím smícháme brusinky s červenými vínem, podle chuti osladíme medem a krátce podusíme.
Hotovou paštiku vyklopíme z formiček na talířky a podáváme s brusinkovou omáčkou.