Jaruna
Hovězí líčka na pivě
Hovězí před asi 10 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 3 lžíce sádla
- 3–4 hovězí líčka (celkem 1–1,2kg)
- 1 velká cibule, nakrájená na plátky
- 1 řapík celeru, nakrájený na plátky
- 1 mrkev, nakrájená na kostičky
- 2 stroužky česneku, nakrájené na plátky
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř
- 2 lžíce dijonské hořčice
- 500 ml černého piva
- 300 ml horkého hovězího vývaru
- 2 bobkové listy
- 3 snítky tymiánu, odrhnuté lístky
- 2 lžíce másla
- hrst nasekané hladkolisté petrželky
- bageta či bramborová kaše k podávání
Postup
1 Na středním plameni rozehřejte ve velkém kastrolu polovinu sádla, přidejte líčka a opečte je ze všech stran dohněda; trvá to asi 5 minut. Vyjměte a dejte stranou.
2 Do uvolněného kastrolu dejte zbylé sádlo a opékejte na něm cibuli 2 minuty dosklovita. Přisypte mrkev, celer, česnek a míchejte dalších 8 minut, až mrkev trochu změkne a zelenina začne chytat barvu.
3 Vraťte do hrnce maso, osolte, opepřete, přidejte hořčici a zalijte pivem a vývarem. Přidejte bylinky a přiveďte k varu. Ztlumte, přiklopte a duste zvolna 2 a 1/2 hodiny, až se maso začne téměř rozpadat. Maso vyjměte a uchovejte horké. Vyjměte bobkový list a zvyšte plamen. Vařte omáčku, až se její objem sníží na polovinu a zhoustne. Případně dosolte. Vypněte, vešlehejte máslo a vraťte maso. Podávejte horké, posypané petrželkou, s bagetou či bramborovou kaší.