www.delibety.com
Obilné mléko
Nápoje před asi 10 roky z www.skolazdravehovareni.cz
Ingredience
- Celá zrna žita nebo špaldy 35 % rýže natural 50 % čočka nebo cizrna 10 % sezamová semínka 5 % - See more at: http://www.skolazdravehovareni.cz/recept/obilne-mleko#sthash.wSrHCwWC.dpuf
Postup
V regálech obchodů máme stále častěji možnost vybírat z dlouhodobě se rozšiřující nabídky rostlinných mlék. To, o čem jsme si v devadesátých létech minulého století nechávali pouze zdát, je dnes realitou denních nákupů – mléko mandlové, rýžové, sójové, pohankové. Různí výrobci, odlišná kvalita, bio i nebio, vždy trochu jiné vlastnosti u jednotlivých zástupců. Co ale komerce stále ještě nenabízí, je rostlinné mléko, které si troufnu nazvat obilným. Svým složením, které si hned přiblížíme, nabízí naprosto odlišné vlastnosti a z toho plynoucí výhody pro naše zdraví i chování celého organismu.
Jeho základem jsou celá zrna rýže (neřešme tak ani druh, jako podmínku, kdy musí být vždy v provedení natural). Dále celá zrna obilí, nejlépe pšenice špaldy nebo žita, z několika důvodů nesmíme zapomenout na luštěniny (čočku nebo cizrnu). Pomyslnou třešničkou na dortu budou tvořit sezamová semínka.
Celou směs namočíme do vody přibližně v pětinásobku objemu směsi na cca 12 hodin. Pak je potřeba vše uvařit do měkka. Buď se budeme trápit s klasickým hrncem, kde je třeba investovat čas něco přes dvě hodiny, nebo ve starém dobrém papiňáku ušetříme čas i energii a za půl hodiny máme hotovo. Směs musí být uvařená skutečně do měkka, nejlépe úplně rozvařit. V tomto stavu vše propasírujeme přes síto a mléko máme v podstatě hotové. Fajnšmekři, kteří trpí neukojitelnou touhou po hustém mléce, mohou místo pasírování směs přímo rozmixovat a následně zředit s filtrovanou vodou dle potřeby.