Kristýna Žďárská
Banánová bábovka s čokoládovou polevou
Sladké dobroty před asi 10 roky
Ingredience
- Bábovka:
- 1 hrnek celozrnné mouky
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 2/3 až 1 hrnek rostlinného mléka
- 1/4 hrnku rostlinného oleje
- 3 lžíce třtinového cukru
- 4 velké a velmi zralé banány
- 1 lžíce kypřícího prášku do pečiva bez fosfátů
- 1/2 lžičky soli
- Poleva:
- 50 g hořké čokolády
- 3 lžíce rostlinného mléka
Postup
Formu na bábovku vymažeme olejem a vysypeme strouhaným kokosem (v případě silikonové formy nemusíme nic vymazávat a vysypávat). Troubu předehřejeme na 180° C.
Banány oloupeme, nakrájíme a společně s mlékem rozmixujeme ponorným mixérem ve vyšší nádobě. V míse smícháme oba druhy mouky, třtinový cukr, sůl a kypřící prášek. Přilijeme rozmixovaný banán s mlékem a olej, řádně promícháme a nalijeme do formy. Dáme do trouby a pečeme asi 40 minut (zkouška špejlí).
Bábovku vytáhneme z trouby, necháme ji 5 až 10 minut odpočinout, poté vyklopíme z formy a necháme vychladnout.
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a promícháme ji s mlékem. Hotovou polevou polijeme zcela vychladlou bábovku a necháme ztuhnout.