Marti
Mrkvová polévka
Polévková smršť před asi 10 roky z www.thinkfood.cz
Ingredience
- 10 středních mrkví
- 1 velká žlutá cibule
- špalík zázvoru o velkosti palce
- 1 lžička drcených koriandrových semínek
- 1 lžíce másla
- 1,5 l kuřecího vývaru
- šťáva a kůra z ½ pomeranče
- plátky řepy (volitelně)
Postup
Mrkve oškrabte, okrojte konce a nakrájejte je na kolečka. Cibuli a špalík zázvoru nasekejte nadrobno. Ve středním hrnci rozpusťte máslo a na něm orestujte mrkev s cibulí a zázvorem zhruba 5 minut, než zelenina změkne, nikoliv chytne opečenou barvu. Přidejte necelou lžičku soli, drcený koriandr a kůru z poloviny pomeranče. Promíchejte a hned vše zalijte vývarem. Vařte asi 20 minut, mrkev musí být do měkka.
Poté odstavte hrnec a tyčovým mixérem umixujte polévku do hladka. Dotáhněte ji pomerančovou šťávou, solí, je-li třeba.
Pokud ji chcete ještě trošku vymazlit, vezměte červenou řepu, oloupejte ji a nakrájejte na tenounké plátky, které na pánvi na kapce olivového oleje opečte obou stran. Polévku naservírujte do misky, zakápněte ji dobrým olivovým olejem a doprostřed usaďte plátek řepy. Řepu mohou nahradit i opražená dýňová semínka. Prostě je fajn, mít v takové polévce nějaké křupivo.