Marti
Zázvorová limonáda s medem
Pitivo před asi 10 roky z www.foodlover.cz
Ingredience
- Na výluh:
- 400 ml vody
- 2,5 lžíce medu
- 60 g zázvoru
- šťáva z 1 citronu
- Na dolití:
- kvalitní minerální nebo pramenitá voda s bublinkami (množství podle potřeby a chuti)
Postup
Postup:
1. Zázvor oloupeme pomocí obyčejné čajové lžičky. Část závoru nastrouháme na hrubším struhadle (díky vláskům to nejde nejlépe) a další část nakrájíme na tenké plátky. Všechen zázvor dáme do kastrůlku (včetně vlásků, které nejdou nastrouhat) a zalijeme 400 ml vroucí vody, necháme louhovat asi 10 minut. Tekutinu slijeme přes sítko, zázvor vyhodíme, výluh okyselíme citrónovu šťávou a dostatečně osladíme - já sladím domácím medem (kdo nemá rád med, může použít třtinový cukr, případně i bílý cukr a nebo jiné náhražky - snad by šla použít i stévie). Teď jsme získali velmi aromatický a výrazný koncentrát, který necháme vychladnout a potom ho budeme skladovat v lednici (lze i několik dní).
2. Až budeme chtít limonádu podávat, jednoduše koncentrovaný výluh podle chuti dolijeme studenou minerální nebo pramenitou vodou s bublinkami. Bublinky limonádě dodají příjemný říz a chuť, minerály rozpuštěné ve vodě zase doplní důležité prvky, které Vaše tělo potřebuje. Já obvykle míchám koncentrát s minerálkou 1:1, tedy 400 ml zázvorového výluhu a 400 - 500 ml minerálky. Limonádu ještě doplníme ledem a plátky citrusů (citron, limetka, pomeranč, ...).