Kate Pergnerová
Polévka z pečené dýně
Polévky VEGAN před asi 10 roky z www.foodlover.cz
Ingredience
- 600 g oloupané a na kousky nakrájené dýně (nejlepší je hokaido nebo máslová)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 150 ml sojové smetany
- 700 ml zeleninového vývaru
- sůl, pepř
- muškátový oříšek
- olivový olej
Postup
1. Troubu předehřejeme na 220°C. Dýně hokaido se nemusí loupat, já mám ale ráda dýňovku opravdu jemnou, a tak ji většinou oloupu. Dýni nakrájíme na měsíčky, cibuli na klínky (osminky), stroužky česneku oloupeme. Vše poklademe na plech vyložený pečícím papírem, dobře osolíme, opepříme a pokapeme olivovým olejem.
2. V troubě pečeme asi 30 minut, dokud dýně není měkká. Upečenou zeleninu přendáme do hrnce zalijeme zeleninovým vývarem a krátce povaříme. Směs rozmixujeme do hladka tyčovým mixérem, přidáme tučnou smetanu a ještě chvilku provaříme. Na závěr dochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem, kdo chce, může zakápnout trochou citronové šťávy.
Variant podávání je nesčetně - s kapkou tučné smetany, čerstvě namletým pepřem, zakysanou smetanou, s trochou dýňového nebo olivového oleje, s chilli, s opečenými krutónky, s kousky slaniny, s parmazánem a nebo prostě jen tak bez ničeho.