Kate Pergnerová
Krémová hrášková polévka s pórkem
Polévky VEGAN před asi 10 roky z skramlikova.wordpress.com
Ingredience
- 130g zeleného, nebo žlutého půleného hrášku (váha v suchém stavu)
- 1 velký pórek
- 2 – 3 stroužky česneku
- mořská řasa kombu, nebo nori
- rostlinný olej
- sůl, nebo solčanka
Postup
Hrášek je vhodné namáčet 1- 2 dny. V průběhu namáčení, alespoň 2x denně, ideálně vždy ráno a večer hrášek propláchneme a namočíme do nové vody. Nádobu s ním necháme stát na kuchyňské lince, není třeba uchovávat v lednici. Před vařením znovu naposledy propláchneme a nalijeme do čisté vody (množství volíme podle toho, kolik porcí polévky a jak moc hustou ji budeme chtít. Ideální je kolem 1,5 l). Přidáme malé množství mořské řasy kombu, nebo nori (není podmínkou, ale je vhodná pro dobré trávení luštěnin a doplnění minerálních látek) a dobře propláchnutý a na kolečka pokrájený pórek. Přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni 40 minut. Česnek přidáme v průběhu vaření, podle chuti. Když ho dáme před koncem, bude jeho chuť intenzivnější, než když se bude vařit od začátku. Dochutíme solí, nebo solčankou a necháme ještě provařit, dokud nebude hrášek zcela změklý. Poté rozmixujeme tyčovým mixérem a polévka je hotová.