Jaruna
Hustá cizrnovo-bramborová polévka
Polívky před asi 10 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 3 biocibule
- 3 stroužky biočesneku
- 2 lžíce panenského olivového nebo sezamového biooleje
- 500 g biobrambor, očištěných a nakrájených na měsíčky
- 2 lžičky sladké papriky + ½ lžičky ostré papriky nebo chilli
- 500 g vařené biocizrny
- 2 hrsti listů mangoldu, nahrubo pokrájených (nebo pórku)
- 2 kostky zeleninového biobujonu (Biolinie, Würzl apod.)
- 100 ml kravské biosmetany nebo sójové smetany na vaření
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř
Postup
V pánvi na oleji poduste na mírném ohni cibulku a česnek. Až změknou, přidejte koření, osolte a společně chvíli opékejte. Zalijte litrem a půl horké vody, přidejte kostky bujonu, cizrnu a brambory. Vařte asi 15 minut, až brambory změknou.
Třetinu polévky odeberte a rozmixujte. Vraťte zpět – skvěle ji tím zahustíte. Přidejte nakrájený mangold, nechte přejít varem a ihned vypněte. Dochuťte solí, pepřem, popřípadě troškou smetany.