Jaruna
Fazolová polévka
Polívky před asi 10 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 250 g bílých fazolí
- 2 lžíce slunečnicového oleje nebo sádla
- 50 g anglické slaniny, nakrájené na kostičky
- 2 cibule, pokrájené na plátky a rozčtvrcené
- 2 papriky, bez jadérek, nakrájené na kostičky
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce sladké papriky
- 1 papriková klobása, nakrájená na kolečka
- sůl
- špetka mletého chilli
- ocet podle chuti
- 2 lžíce petrželky, nasekané
- 1 stroužek česneku, rozdrcený
- 6 lžic zakysané smetany na ozdobení
Postup
1. NAMÁČENÍ Fazole zalijte 1 litrem studené vody a nechte je namočené do druhého dne. Potom je v téže vodě, abyste nepřišli o vyluhované živiny, vařte asi 1–2 hodiny doměkka. Zatím nesolte, protože by pak fazole byly tvrdé. Po uvaření sceďte a vodu uchovejte.
2. POLÉVKOVÝ ZÁKLAD Na oleji rozškvařte slaninu, přidejte cibuli, kostičky papriky a za stálého míchání opékejte asi 5 minut dorůžova. Posypte moukou a míchejte 2 minuty, pak zaprašte sladkou paprikou.
3. KONCENTRACE CHUTÍ Zamíchejte a ihned přidejte scezené fazole. Ještě chvíli míchejte, aby vstřebaly všechny chutě a vůně obsažené v tuku.
4. VAŘENÍ Zalijte vodou, kterou jste si uchovali po scezení uvařených fazolí, a osolte. Přiveďte k varu, ztlumte a na mírném ohni za občasného míchání vařte spolu ještě 15 minut. Je-li polévka příliš hustá, přilijte ještě vodu.
5. OHNIVÁ CHUŤ Přiostřete špetkou chilli, přidejte na kolečka nakrájenou klobásu a už jen prohřejte. Polévku ochutnejte, případně dokořeňte, a pokud to máte rádi, mírně okyselte octem.
6. DOKONČENÍ Vypněte a ovoňte drceným česnekem a sekanou petrželkou. Podávejte a na talíři každou porci ozdobte lžící zakysané smetany.
Něco navíc:
Doma vařené fazole všechny chutě nasáknou nejlépe, ale v časové nouzi si můžete vypomoct plechovkou konzervovaných fazolí ve slaném nálevu.
OCET A CUKR
Kdo nemá rád kyselé, ocet vynechá. Naopak milovníci
navinulých chutí mohou s druhy octa experimentovat. Jednou lze dát
kvasný lihový, podruhé bílý nebo červený vinný ocet a jindy
labužnicky experimentovat s balzamikovým. Výslednou chuť můžete
dotáhnout i špetkou cukru, zvláště když zvolíte obměnu s rajčaty.
FAZOLE
Ani
při volbě fazolí se nemusíte držet jediného druhu. My jsme použili malé
bílé, ale se skvrnitými borlotti bude polévka vypadat italsky, s
červenohnědými mexicky a s velkými bílými máslovými bude zase velmi
sytá.
DALŠÍ NÁPADY
+ SLANINA Zajímavé, a přitom snadné obměny dosáhnete, když nahradíte anglickou slaninu obyčejnou uzenou slaninou – polévka dostane zemitější a tradičnější chuť. Díky sušené italské (pancetta) nebo rakouské slanině (speck) zase získá na exkluzivitě. Místo klobásy udělá parádu i kvalitní párek.
+ BOHATŠÍ ZÁKLAD Další chuťovou vrstvu získáte, když do základu spolu s cibulí přidáte nadrobno pokrájenou kořenovou zeleninu (2 mrkve, 1 petržel a ¼ celeru). Po zalití vodou z fazolí okořeňte polévku dvěma bobkovými listy,
pěti kuličkami pepře a pěti kuličkami nového koření.
+ JÓKAI Tato maďarská fazolová polévka (recept) je pojmenována podle romanopisce Móra Jókaie (1825–1904) a spolu s bohatším základem, popsaným výše, se do ní přidává ještě 300 g uzeného vepřového kolena bez kostí. Pan spisovatel asi nebyl žádný neduživý sušinka.
+ RAJČATA Kdo nerad papriku, může ji vynechat. Milovníci uherských chutí po
zalití vodou ještě přidají dvě pokrájená rajčata nebo lžíci protlaku.
+ CHUŤ ITÁLIE podpoříte, když vynecháte papriku a přidáte kromě pancetty a rajčat místo petrželky lístky bazalky. Polévku vylepší i pár brambor.