Jaruna
Pstruh s petrželovocibulovým pyré a lehkou šafránovou omáčkou
Ryby před asi 10 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 2 filety ze pstruha, bez kostí, s kůží
- plátek másla
- 30 g mrkve + 30 g celeru
- 30 g cukety
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 20 g cibule, nakrájené
- 20 g petržele, nakrájené
- špetka krupicového cukru
- 1 malá šalotka, nakrájená nadrobno
- 1 lžíce oleje
- 40 ml bílého vína
- 100 ml čerstvě vylisované šťávy z mrkve
- šťáva z 1/4 limety
- 100 ml zeleninového vývaru
- tymián, šafrán
Postup
1 Předehřejte troubu na 180 °C. Cibuli a petržel na pyré vložte
do pekáče, osolte, opepřete a přidejte špetku cukru. Přikryjte
alobalem a pečte asi 50 minut. Pak rozmixujte dohladka.
2 Na omáčku na oleji orestujte šalotku s odrhnutými lístky
tymiánu, zastříkněte bílým vínem a nechte vyvařit. Poté
přilijte mrkvovou šťávu, vývar a šťávu z limetky. Zredukujte
na 1/3, pak přidejte špetku šafránu a dochuťte solí a pepřem.
3 Mrkev, celer a cuketu nakrájejte na plátky a v osolené vodě
vařte minutu do poloměkka. V pánvi rozehřejte máslo a opečte na
něm osoleného a opepřeného pstruha – jeden filet pak položte
na talíř kůží dolů a potřete cibulovopetrželovým pyré. Na
pánvi po pstruhovi krátce opečte povařenou zeleninu a navršte ji
na pstruha s pyré, přiklopte druhým filetem a přelijte omáčkou.