Jaruna
Chvála zelí
Přílohy před více než 10 roky z www.thinkfood.cz
Ingredience
- 200 g tenkých plátků slaniny
- ½ žluté cibule
- 1 menší červené zelí; nakrouhané
- ½ šálku medu
- ½ šálku červeného vinného octa
- 3 kuličky jalovce
- ½ šálku bílého vína
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 1 arch pečícího papíru
Postup
Ve velkém hrnci nebo pánvi s vysokým okrajem zahřejte na proužky nakrájenou slaninu. Jakmile pustí tuk, přidejte na půlkolečka nakrájenou cibuli. Chvilku restujte a pak přidejte do hrnce všechny ostatní ingredience, zamíchejte je a pořádně zelí osolte a opepřete čerstvě mletým pepřem.
Z archu pečícího papíru vystřihněte kolo o takovém průměru, aby bylo až k okrajům hrnce či pánve. Doprostřed kola z papíru ještě vystřihněte malou díru. Přikryjte papírem zelí a duste 2,5 – 3 hodiny, občas ho promíchejte. Hotové zelí by nemělo klást při skusu žádný odpor, bude sladké a měkké. V případě potřeby jej ještě dosolte.