Jaruna
Dokonalé boloňské ragú
Italian před asi 10 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 6 lžic panenského olivového oleje
- 150 g pancetty nebo jiné sušené slaniny
- 2 střední cibule, nakrájené nadrobno
- 4 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
- 100 g mrkve, nasekané nadrobno
- 100 g řapíkatého celeru, nadrobno
- 225 g drůbežích jater, odblaněných
- 700 g libového mletého hovězího masa
- 200 g mletého vepřového masa
- 375 ml červeného vína
- 2 x 400g konzerva krájených rajčat
- 400 g koncentrovaného rajčatového protlaku (viz Tipy & triky)
- sůl a čerstvě mletý pepř
- svazek bazalky, otrhané listy
- 100 ml smetany ke šlehání
- tagliatelle k podávání
Postup
1 Troubu předehřejte na 140 °C. Slaninu nakrájejte na nudličky a opečte ji v pánvi na polovině oleje. Po 4 minutách přisypte cibuli a česnek a opékejte další 2 minuty dosklovita. Přidejte mrkev a celer a míchejte ještě 2 minuty. Přidejte zbylý olej, játra a po minutě maso. Během míchání drťte vařečkou hrudky masa. Opékejte asi 5 minut. Zalijte vínem a zprudka přiveďte k varu.
2 Vmíchejte rajčata, protlak, osolte a opepřete. Vmíchejte polovinu bazalky a dejte do trouby bez poklice asi na 4 hodiny. Pak omáčku přesuňte na sporák, přidejte smetanu, přiveďte k varu a případně dosolte.
3 Vypněte, vmíchejte zbylou bazalku a příslušnou část podávejte s tagliatelle. Zbytek po vychladnutí zamrazte na jindy.
TIPY & TRIKY
Koncentrovaný rajčatový protlak (ze 6 kg rajčat vznikne 1 kg protlaku) koupíte v prodejnách s italskými lahůdkami. Třeba v La Bottega při restauraci Aromi ho mají od firmy Muti; 400 g za 55 Kč.
Lze nahradit Tomato Paste od firmy Heinz, kterou koupíte všude.
Ragú rozdělte do sáčků po 225 g. Toto množství vystačí na těstoviny pro dvě osoby.