Kristýna Žďárská
Bramborovo-petrželová španělská tortilla
Brambory před více než 10 roky z fresh.iprima.cz
Ingredience
- 2-3 porcí
- malá cibule, nakrájená na malé kostičky 1 ks
- brambory, na střední kostičky 2 ks
- střední petržel, na střední kostičky 1 ks
- vejce 4 ks
- velká hrst nasekaných špenátových listů
- nasekaná pažitka (můžete nahradit petrželkou, libečkem...) 2 lžíce
- extra panenský olivový olej
- mořská sůl
Postup
1
Ve střední pánvi rozehřejte přibližně 4 lžíce olivového oleje, přidejte cibulku a pomalu smažte doměkka. Přidejte brambory, petržel, špetku soli a na středním žáru smažte. Po dvou minutách stáhněte výkon na minimum a dalších přibližně 15 minut nechte brambory pomalu marinovat a měknout v oleji. Důležité je, aby se nesmažily, ale spíš vařily a krásně změkly. Na závěr brambory s petrželí trochu pomačkejte vidličkou a ujistěte se, že jsou opravdu uvnitř hotové.
2
Ve střední misce vidličkou rozšlehejte vejce s další špetkou soli. Přidejte kopřivy, pažitku a bramborovou směs. Pokud je stále horká, vůbec to nevadí, protože se vejce trochu srazí a to potřebujeme. Pokud není, taky nevadí...
3
Pánev znovu rozehřejte na střední výkon, lehce potřete olejem a vlijte celou směs. Ve středu lehce promíchávejte. Jakmile se vajíčka začínají chovat jako “míchaná”, přestaňte míchat. To děláme proto, aby se zásadně neoddělovala část vaječná od bramborové, potřebujeme, aby vejce zpevnila svou strukturu a obklopovala brambory s petrželí.
4
Pomocí ploché vařečky kraje zasuňte a upravte. Smažte ještě 2 minuty, nebo jak je máte rádi, někdo preferuje syrovější verzi. Otočte pomocí talířku a dokončete z druhé stany smažení. Pokud využijete na smažení lívanečník jako já, otáčení půjde hladce i bez talířku.