Jaruna
Základní hovězí ragú
Hovězí před více než 10 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 2–3 lžíce olivového oleje
- 12 plátků prorostlé uzené slaniny, pokrájené na nudličky
- 3 velké cibule, pokrájené nadrobno
- 4 řapíky celeru, pokrájené nadrobno
- 6 stroužků česneku, drcených
- 4 bobkové listy
- 2 kg mletého libového hovězího masa
- 4 lžíce rajčatového pyré
- 2 lžičky sušené směsi bylinek (italská, provensálská ap.)
- 400 ml suchého červeného vína
- 600 ml dobrého hovězího vývaru, horkého
- 2× 400g konzerva krájených rajčat
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř
Postup
1 Všechny přísady rozdělte na dvě poloviny a připravujte zvlášť ve dvou velkých pánvích. Je to proto, aby se maso opékalo, nikoli dusilo.
2 Na oleji asi 3–4 minuty zprudka opékejte slaninu dozlatova. Přidejte cibuli, řapíkatý celer, česnek a bobkový list, ztlumte oheň a za občasného míchání opékejte dalších 5 minut. Vyjměte zeleninu děrovanou lžící a dejte stranou.
3 Pánve vraťte na oheň a v každé opékejte kilo mletého masa 6–8 minut dohněda. Během opékání míchejte a drťte vařečkou maso, aby se rozdrobilo. Do pánve vraťte směs slaniny se zeleninou, přidejte bylinky a promíchejte.
4 Vmíchejte rajčatové pyré, víno a poduste, aby se víno zredukovalo na polovinu. Pak přidejte horký hovězí vývar a do každé pánve vlijte plechovku krájených rajčat. Osolte, opepřete a zvolna vařte 45 minut do zhoustnutí. Nechte vychladnout a odstraňte bobkový list.
Zkuste také: bleskové zapečené maso