Jaruna
Dhál z červené čočky a fazolek mungo
Zeleninka před více než 10 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 150 g půlené červené čočky, propláchnuté
- 100 g fazolek mungo
- 1 zelená chilli paprička, bez semen, jemně nasekaná
- 4 celé červené chilli papričky, nasucho opečené
- hrst listů koriandru, jemně nasekaných
- 1 lžička mleté kurkumy
- 1–2 lžíce olivového oleje
- 1 malá cibule, velmi jemně nakrájená
- 1 velký stroužek česneku, jemně nasekaný
- 1 soudkovité rajče z konzervy rozmixované s 1 lžící šťávy
- 1 lžička jemně strouhaného čerstvého zázvoru
- 1/2 lžičky garam masaly
- arabský chléb, nasucho opečený, k podávání
Postup
1 Fazole vložte do kastrolu, zalijte vroucí vodou a uveďte k varu. Stáhněte plamen a vařte asi půl hodiny. Přidejte čočku, opět uveďte k varu a seberte pěnu. Vmíchejte kurkumu, přiklopte a duste dalších 15 minut doměkka a doplňujte podle potřeby horkou vodu, luštěniny by neměly být úplně suché.
2 Ve velké pánvi rozehřejte olej, vsypte cibuli a minutu opékejte. Přidejte česnek a opékejte další minutu až dvě. Jakmile začne zlátnout, vmíchejte rozmixované rajče se šťávou, zázvor a chilli.
3 Osmahněte dosucha a do pánve nalijte uvařenou čočku s fazolemi a dobře promíchejte. Ochuťte garam masalou, koriandrem a podávejte s nasucho opečenými papričkami a opečeným arabským chlebem. Výborné zatepla i zastudena.
NĚCO NAVÍC
Poměr fazolek a čočky si můžete libovolně upravit a fazolky pro zkrácení doby varu předem namočit.