Jaruna
Pečená vepřová plec s javorovým sirupem
Velkej oběd před více než 10 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 2,5 kg vepřové plece, nejlépe s kůží
- 2 lžíce kremžské hořčice
- 1 cibule, oloupaná a rozčtvrcená
- neoloupané stroužky z 1 palice česneku
- 8 snítek tymiánu
- 250 ml javorového sirupu
- 125 ml jablečného octa
- 45 g třtinového cukru
- mořská sůl a čerstvě drcený pepř
Postup
1 Troubu předehřejte na 180 °C. Plec osolte a opepřete, zevnitř potřete hořčicí a zahněte do válečku, aby kůže byla nahoře. Převažte provázkem a kůží dolů dejte do pekáče. Přidejte cibuli, česnek a tymián, vlijte javorový sirup a jablečný ocet a vsypte třtinový cukr. Přiklopte a pečte 2 hodiny.
2 Pak maso otočte kůží nahoru a pečte ještě další hodinu doměkka. Podávejte s oblíbenou přílohou, výborné jsou například šťouchané brambory.
NĚCO NAVÍC
Vepřovou plec s kůží koupíte např. na www.jehnecimaso.cz.