Kristýna Žďárská
Halušky s brynzou
Brambory před více než 10 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 750 g brambor typ C, oloupaných
- 250–300 g polohrubé mouky
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 1 vejce
- 150 g anglické slaniny v celku, nakrájené na kostičky
- 200 g brynzy
- 100 ml smetany ke šlehání
- hrst hladkolisté petrželky, nasekané
Postup
Příprava jídla
1 Brambory nastrouhejte najemno a pak je ještě rozmixujte. Slijte přebytečnou tekutinu, osolte je, přidejte vejce a vmíchejte tolik mouky, abyste získali řídké těsto; konzistencí by mělo připomínat těsto na lívance nebo řídkou bramborovou kaši. Protlačujte ho postupně do vroucí osolené vody speciálním sítem na halušky s velkými oky a opatrně zamíchejte. Když halušky vyplavou na povrch, vyberte je sítkem (asi po 4–5 minutách) a uvařte další várku.
2 Mezitím opečte slaninu dočervena. Brynzu rozmíchejte se smetanou dohladka a opepřete. Scezené horké halušky promíchejte s brynzou a na talířích přelijte rozškvařenou slaninou a posypte petrželkou.
NĚCO NAVÍC
Anglickou slaninu můžete nahradit tradičnější uzenou bílou slaninou. Pokud nemáte brynzu, použijte kozí sýr.