Jaruna
Citronové kuře po řecku
Velkej oběd před více než 10 roky z fresh.iprima.cz
Ingredience
- kuřecí stehna 4 ks
- kuřecí prsní řízky 2 ks
- citronová šťáva 125 ml (asi ze 4 citronů)
- extra panenský olivový olej 125 ml
- česnek 1–4 stroužky (podle chuti)
- malé brambory 1 kg
- malé cibulky 500 g
- sušený tymián 1/2 lžičky
- hladkolistá petržel 1 hrst
- čerstvá bazalka 1 hrst
- sůl
- čerstvě namletý černý pepř
Postup
1. Kuřecí stehna a prsíčka omyjte pod studenou vodou, osušte papírovou kuchyňskou utěrkou, osolte a opepřete a vložte do zapékací mísy.
2. Smíchejte citronovou šťávu se solí, pepřem a prolisovaným česnekem, a to vše ještě s olivovým olejem. Brambory a cibulky oloupejte, větší kusy případně rozpulte a naložte na 5 minut do připravené citronovo-olivové marinády.
3. Brambory a cibule rozdělte mezi porce kuřete. Vše potřete marinádou, posypte tymiánem a pečte asi 90 minut v předehřáté troubě při 180 °C až 200 °C, případně v horkovzdušné troubě při 160 °C až 180 °C. Před podáváním ozdobte sekanou bazalkou a petrželkou.
4. Prima tip: Tento pokrm je vynikající s ovčím sýrem, řeckým vínem a bílým chlebem.