Jaruna
Polévka z červených fazolí
Polívky před více než 10 roky z www.chutastyl.cz
Ingredience
- smetana na vaření
- fazole červené
- vejce
- klobása chorizo
- mrkev
- petržel kořenová
- brambory
- cibule
- paprika sladká
- ocet
- sádlo
- mouka pšeničná hladká
- nové koření
- bobkový list
- majoránka
- pepř černý
- sůl
- petržel hladkolistá
- olej
Postup
Fazole propereme ve studené vodě, zalijeme je čistou vodou a necháme přes noc stát. Ráno je zalijeme čistou vodou, přidáme k nim bobkové listy a nové koření a pod pokličkou je uvaříme doměkka. Mezitím v hrnci rozehřejeme sádlo a osmahneme na něm oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme mouku a za stálého míchání připravíme cibulovou jíšku. Odstavíme ji z ohně a necháme vychladnout. Mrkev a petržel očistíme, bramboru oloupeme a vše nakrájíme na kousky. Když jsou fazole téměř měkké, přidáme do hrnce jíšku, mletou papriku, nakrájenou zeleninu, pepř a majoránku a vaříme do úplného změknutí fazolí. Pak polévku osolíme, okyselíme 2 lžícemi octa, přilijeme smetanu, promícháme a necháme přejít varem.
Chorizo nakrájíme na plátky a lehce orestujeme na troše oleje. V kastrolu přivedeme téměř k varu vodu se 4 lžícemi octa (voda se nesmí vařit). Vodu v hrnci roztočíme lžící nebo vařečkou. Jedno vejce rozklepeneme do naběračky, vložíme ho do středu víru a jakmile začne voda opět vřít, zmírníme oheň a vejce vaříme 1 - 2 minuty, aby žloutek zůstal tekutý. Stejným způsobem připravíme i zbylá tři vejce a ihned po uvaření je zchladíme v misce s ledem.
Polévku rozdělíme na talíře, posypeme pažitkou a každou porci doplníme plátky choriza a zastřeným vejcem.