Jaruna
Koláč s telecím masem a houbami
Večeře před asi 11 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 200 g vepřové krkovice (nepříliš tučné)
- 400 g telecího krku nebo plece
- 3 stroužky česneku
- 2 bílé cibule
- 150 g bílých žampionů
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 500 ml suchého bílého vína
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 1–2 hrsti nasekané hladkolisté petrželky
- 500 g listového těsta
- 6 lžic crème fraîche
- 2 vejce + 1 žloutek na potření
- salát z polníčku k podávání
Postup
1 Vepřové i telecí maso nasekejte spolu s česnekem, cibulí, žampiony a tymiánem kolíbkou na půlcentimetrové kostičky (nebo vše společně umelte na velmi hrubo). Osolte, opepřete, přidejte nasekanou petrželku a zalijte vínem. V uzavřeném pevném plastovém sáčku nebo v plastové nádobě nechte marinovat 24 hodin v chladničce.
2 Troubu předehřejte na 200 °C, dortovou formu vyložte papírem na pečení. Těsto rozdělte na poloviny a ty pak rozválejte na dvě kola. Jedním vyložte dortovou formu včetně boků; druhé ořízněte tak, abyste získali kolo velikosti formy. Masovou náplň dejte na hustý cedník, nechte odkapat a ještě vymačkejte. Směs pak vložte do formy na listové těsto.
3 Přečnívající okraje těsta přehněte přes maso. Žloutek rozšlehejte s trochou vody a potřete jím těsto. Zakryjte druhým kolem těsta a přitiskněte. Uprostřed udělejte díru o průměru 3 cm, aby mohla při pečeníunikat pára. Z alobalu si vytvarujte malý komínek a zastrčte ho do díry. Těsto potřete zbylým žloutkem. Pečte 20 minut.
4 Mezitím rozmíchejte crème fraîche se 2 vejci a osolte a opepřete. Po 20 minutách pečení vytáhněte alobalový komínek a dírou nalijte do koláče smetanovou směs. Dejte péct na dalších 15 minut. Upečený koláč vyjměte z trouby a před krájením a podáváním ho nechte 10 minut odpočinout. Podávejte s lehkým salátem z polníčku se zálivkou z octa, oleje a dijonské hořčice.