Jaruna
Zapečené vepřové na pivě s toustíky
Vepřový před více než 10 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 2 lžíce olivového oleje
- 800 g vepřové plece, na 3cm kostky
- 1 pórek, nakrájený na plátky
- 2 stroužky česneku nakrájené nadrobno
- 100 g anglické slaniny
- 200 g žampionů, nakrájených na plátky
- 1–2 lžíce hladké mouky
- 2 bobkové listy a 4 snítky tymiánu
- 375 ml světlého piva
- 375 ml hovězího vývaru
- 100 ml smetany ke šlehání
- 1 bageta, den stará
- hrubozrnná hořčice na pomazání
- 100 g goudy nebo čedaru
- hrst hladkolisté petrželky
Postup
1 Troubu předehřejte na 180 °C. Na polovině rozpáleného oleje po
částech zprudka opečte maso dohněda, každá dávka trvá asi 5 minut. Dejte
do pekáčku.
2 Do uvolněného kastrolu přilijte zbylý olej a opékejte na něm
pórek, česnek, slaninu a žampiony za stálého míchání asi 5 minut.
Zaprašte moukou a míchejte ještě 1 minutu. Zalijte pivem a vývarem,
rozmíchejte, přidejte bobkový list a tymián a přiveďte k varu. Vroucí
omáčkou zalijte maso v pekáčku a dejte do trouby. Pečte 1,5 hodiny
doměkka. Vyjměte bobkový list.
3 Plátky bagety potřete hořčicí a naklaďte je na maso tak, aby se
trochu překrývaly. Posypte je sýrem a pečte dalších 20 minut. Ozdobte
petrželkou a podávejte.
Párujte s pivem...
PŠENIČNÝ HEROLD
Pivo vaří Zámecký pivovar Herold v Březnici podle bavorských tradic. Lehké pivo s banánovou vůní je k jemnému zapečenému vepřovému ideální doprovod.