Kristýna Žďárská
Bezlepkový perník s jablky, skořicí a badyánem
Muffiny před více než 10 roky
Ingredience
- 180 g pohankové mouky
- 150 g pohankové krupice
- 20 g bezlepkového nápoje
- 1/2 lžičky sody
- 3 jablka
- 100 g tuku
- 1 lžička psyllia rozmíchaná ve 100 ml vody
- 5 lžic medu
- 1 lžíce rumu
- 3 lžíce fruktózy nebo 2 lžíce cukru
- 80 g vlašských ořechů
- 2 lžíce kakaa
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička mletého badyánu
- 1/4 lžičky mletého hřebíčku
- 1/4 lžičky mletého zázvoru
Postup
1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Formičky na muffiny nebo bábovičky vytřeme tukem a vysypeme pohankovou moukou. Těsta je zhruba 1 kg, perník při pečení nabyde o 1 cm.
2. Pohankovou mouku a krupici prosejeme do misky, přidáme bezlepkový nápoj v prášku, sodu a dobře promícháme.
3. V hrnku smícháme psyllium s vodou a počkáme asi tři minuty, pak se změní v hmotu podobnou vaječnému bílku.
4. Do druhé misky nastrouháme jablka, přidáme med, fruktózu nebo cukr, rum, mleté nebo drcené vlašské ořechy a koření. Zamícháme, přidáme připravené psyllium a opět dobře promícháme.
5. Do směsi vmícháme směs sypkých přísad. Husté těsto pomocí gumové stěrky přemístíme do pečicí formy. Pečeme 30 až 40 minut při 180 °C. Vyklopíme a necháme chladnout pod utěrkou.
6. Podáváme posypané skořicovým cukrem. Výborně chutnají s meruňkovým džemem nebo povidly.
Zdroj: http://ona.idnes.cz/i-bez-lepku-mleka-a-vajec-vam-muze-chutnat-fpa-/recepty.aspx?c=A110224_142036_recepty_job
z knihy Vařím s láskou od Zuzany Kobíkové