Jaruna
Zbojnická pečínka
Vepřový před více než 10 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 900 g vepřové krkovice, rozdělené na 6 plátků
- 600 g vepřových jater, rozdělených na 6 plátků
- sůl, čerstvě mletý pepř a mletá paprika
- 2–3 lžíce plnotučné hořčice
- 300 g uzené bílé slaniny (např. bačovské), nakrájené na plátky
- 3 velké cibule, nakrájené na plátky
- 6 zelených slovenských paprik, zbavených semeníku a nakrájených na silnější plátky
- 6 rajčat, nakrájených na plátky
- 2 feferonky, zbavené semen a nakrájené na plátky
- 4 lžíce rostlinného oleje
- čerstvý chléb k podávání
Postup
1 Plátky krkovice naklepejte, nařízněte na okrajích a po obou stranách osolte, posypte paprikou, pepřem a potřete hořčicí. Játra opepřete a potřete hořčicí. Oba druhy masa zprudka opečte v pánvi na části oleje. Odložte stranou.
2 Troubu předehřejte na 180 °C. Dno vyššího plechu s okrajem nebo velkého pekáče vyložte polovinou slaniny, cibule, paprik, rajčat a feferonek. Pokapejte olejem a na směs rozložte plátky masa a jater. Překryjte zbylými paprikami, rajčaty, cibulí a slaninou. Pečte 45–50 minut.
TIPY & TRIKY
Druhy masa na zbojnickou pečeni můžete různě kombinovat a játra zaměnit za roštěnky nebo svíčkovou. Dáváte-li přednost méně prorostlému masu, zkuste vepřové kotlety nebo plátky kýty (ořechu).
Pokrm se tradičně připravuje na ohni či grilu podobně jako živáňská pečeně. Příště můžete maso i zeleninu opékat na grilovací pánvi a přidat k tomu i brambory.