Karol
Hruškový koláč - cukrfree
Cukrfree před více než 5 roky
Ingredience
- Počet porcí: 12
- 95 g rozmixovaných vlašských ořechů
- 85 g mandlové mouky
- 1 vejce
- ½ lžičky skořice
- pár kapek rumu
- 1 lžíce změklého másla (cca 20 g)
- 3 – 4 hrušky (podle velikosti)
- skořice na poprášení
- 200 ml kvalitní tučné smetany na šlehání (nebo plnotučného kokosového mléka)
- 2 žloutky
- vanilkový extrakt
- kokosový olej na vymazání formy
Postup
Troubu předehřejeme na 180°C. V míse smícháme ořechy s mandlovou moukou a skořicí. Přidáme vejce, rum a máslo a propracujeme.
Vzniklé těsto přendáme do vymazané koláčové formy o průměru 22 cm a pomocí rukou rovnoměrně rozprostřeme po dnu a stranách formy.
Hrušky oloupeme, rozkrojíme napůl, vykrojíme a nakrájíme na slabší plátky. Nakrájené půlky hrušek přendáme do formy a posypeme skořicí. Poté formu vložíme do trouby a pečeme po dobu 10 minut.
Mezitím vlijeme smetanu do nádoby, přidáme vanilku a žloutky a důkladně promícháme. Formu vyjmeme z trouby a směs ze smetany vlijeme na korpus s hruškami.
Teplotu v troubě snížíme na 170°C, koláč do ní vložíme a pečeme 25 – 30 minut (doba se bude lišit podle typu trouby). Hotový koláč vyndáme z trouby a necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Poté vložíme ještě na alespoň 30 minut do ledničky. Podáváme společně s domácí zakysanou smetanou
Zdroj: Cukrfree