Karol
Kokosový jogurt
Sýry před asi 6 roky z kitchenette.cz
Ingredience
- 3 mladé kokosy s dužinou
- mlékárenská jogurtová kultura nebo lžíce kvalitního jogurtu
- sterilní sklenice v součtu na cca 1 l jogurtu
Postup
1.
Kokos otevřete, přelijte kokosovou vodu do nádoby blenderu nebo jí vypijte. Ideálně pomocí sekáčku, tím to jde dobře, kokos otevřete na polovinu, lžící vydlabejte všechnu dužinu a přidejte ji do nádoby mixéru. Dolijte vodou tak, aby sahala přibližně do poloviny objemu dužiny.
2.
Vše rozmixujte na jemný a hladký krém. Podle potřeby popřípadě dořeďte ještě vodou tak, aby konzistence byla jako husté smoothie nebo řidší kaše. Nyní se můžete rozhodnou, zda uděláte jogurt raw a nebo pro jistotu chcete základ tepelně upravit, ohřát v hrnci alespoň na 85°C a zajistit tak sterilitu.
3.
Pokud jste kokosový krém zahřívali, nechte jej zchladnout na 40°C. Do základu nyní důkladně vmíchejte čistou mlékárenskou jogurtovou kulturu a nebo, pokud vás nijak neruší kravské mléko, naočkujte lžící jogurtu, jako je například selský jogurt od Holandie. (Ten v bio kvalitě je můj oblíbený, je stálicí v naší lednici.)
4.
Kokosovo-jogurtový naočkovaný základ rozdělte do sklenic, volně zakryjte a dejte fermentovat při 42°C ideálně na 15 hodin. (Proč 15 hod a jaké jsou domácí metody najdete detailně popsané ve druhém odstavci úvodu.) Hotový jogurt bude hustější a příjemně kyselý. Vychlaďte jej a můžete servírovat samotný, nebo třeba v kombinaci s čokoládou a banány, nebo mangem po vzoru thajské kokosové rýže s mangem. Skvělý je do smoothie, ale použila jsem jej i jako základ místo kefíru na úžasnou bábovku tady z blogu. I ten raw určitě vydrží v lednici i týden.