Jarka Jelinkova
Čokoládovo-pomerančové tartaletky
Má oblíbená jídla před více než 6 roky z fresh.iprima.cz
Ingredience
- 250 g špaldová hladká mouka
- 150 g máslo
- 70 g cukr moučka
- 1 ks vejce
- 2 lžíce voda
- špetka soli
- 1 pomeranč pomarančová kůra nebo plátky na ozdobu
- 100 g pomerančová marmeláda
- 1cm kousek čerstvý zázvor, nastrouhaný
- 1 ks vanilkový lusk
- 1 lžíce pomerančový likér (nemusí být)
- 150 g horká čokoláda
- 1,5 lžíce pomerančová marmeláda
- 4 lžíce smetana ke šlehání (33 % tuku)
- 2 lžíce koňak
Postup
Všechny suroviny na těsto smíchejte a buď v robotu, nebo rychle ručně vypracujte hladké těsto (pokud pracujete ručně, na začátku máslo zpracovávejte nožem, aby příliš nezteplalo). Hotové těsto rozválejte na plát silný asi 1 cm a vykrájejte z něj tartaletky. Do těsta zakrojte okrajem formičky a kolečko těsta pak vtlačte dovnitř formičky, utvoří se vám hezké vroubkované okraje.
Troubu rozpalte na 180 °C a dno tartaletek propíchejte vidličkou. Pak smíchejte pomerančovou marmeládu se zázvorem, vanilkou a likérem, chcete-li, a v každé tartaletce rozprostřete vrchovatou lžičku této směsi. Dejte do trouby a nechte péct 15–20 minut dozlatova. Upečené tartaletky nechte vychladnout a poté je vyklopte z formiček, půjde to snadno.
Připravte si čokoládovou polevu. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s marmeládou, smetanou a koňakem. Rozpuštěnou směsí polévejte tartaletky, rozetřete ji do stran a ozdobte pomerančovou kůrou nebo tenkými plátky pomeranče. Nechte chvíli chladnout a pak tuhnout v chladničce, ale nečekejte že čokoláda ztuhne úplně – náplň zůstane ve formě pevného krému.
PRIMA TIP: Pokud máte silikonové formičky, kterými se nedá vykrajovat, nebo máte-li tento postup raději, ukoulejte kousky těsta do kuliček, ty rozválejte na placičky a pak je vtlačte do formiček a seřízněte přečnívající okraje.